Vuokra-asunnot

www.vuokraasunto.org

Vuokratakuu / vuokravakuus

Vuokratakuu / vuokravakuus

Kun vuokranantaja ja vuokralainen tekevät vuokrasopimuksen, sopivat he samalla vuokratakuusta / vuokravakuudesta. Vuokratakuu maksetaan ennen vuokrasuhteen alkamista. Jos vuokratakuuta ei ole maksettu ajoissa, on vuokranantajalla oikeus purkaa vuokrasopimus. Vuokratakuu ei ole tarkoitettu vakuuden saajan omiin menoihin, joten vuokranantajan on säilytettävä vuokravakuutta huolellisesti.

Vuokratakuun tarkoitus?

Vuokratakuu on tarkoitettu kattamaan vahingot, jotka syntyvät vuokrasopimuksessa mainittujen velvoitteiden noudattamatta jättämisestä. Vuokranantaja voi vaatia vuokralaiselta enintään 3 kuukauden vuokraa vastaavan vuokravakuuden. Kun vuokrasopimus päättyy, on vuokranantaja velvollinen palauttamaan vuokratakuun vuokralaiselle mahdollisimman pian, jos ei ole aihetta periä vahingonkorvausta sopimusrikkomuksesta.

Vuokranantajasta johtuvien ongelmien ja vuokratakuun palauttamatta jättämisen välttämiseksi voi käyttää myös kolmannen osapuolen palveluita, kuten pankkien tarjoamaa vuokratakuutiliä. Samoin vuokranantaja hyötyy kolmannen osapuolen palvelusta, johon vuokravakuus maksetaan. Tällöin vuokralainen ei voi kuitata maksamatta jättämiään vuokria vuokratakuusta.

Vuokra-asunto tulisi jättää siihen kuntoon, kuin se oli vuokrasopimuksen teko hetkellä. Vuokratakuun tarkoitus on kattaa vuokralaisen aiheuttamat vahingot asunnossa tai korvata sotketun asunnon siivouskustannukset.

Normaalista asunnon käytöstä johtuvia asunnon kulumista ei vuokratakuusta ole tarkoitus korvata.

Normaalia asunnon kulumista on mm. taulujen ripustuskoukkujen poratut reiät, ellei sitä esimerkiksi vuokrasopimuksessa ole kielletty. Muovimattoon tulleen repeän vuokralainen saattaa joutua korvaamaan, jos se on aiheutunut tavaroiden huolimattomasta käsittelystä Ennen muuttoa vuokralaisen olisi hyvä käydä vuokranantajan kanssa katsastamassa tuleva vuokra-asunto.

Kun vuokrasopimukseen on selvästi merkitty vuokratakuusta menevät vahingot, on se sekä vuokralaisen, että vuokranantajan etu. Asunnon muutostöihin liittyvissä asioissa kannattaa vuokralaisen aina olla yhteydessä vuokranantajaan.

Kysymyksiä / Vastauksia

Mikä on vuokratakuu / vuokravakuus?

Vuokratakuu on vuokralaisen maksama takuu, mahdollisten vuokralaisesta johtuvien korjauskulujen kattamiseksi. Vuokravakuus voi olla rahaa, tavaraa tai muuta omaisuutta.

Kuinka suuri vuokratakuu / vuokravakuus voi olla?

Huoneenvuokralain mukaan vuokratakuu / vuokravakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokra. Yleensä vuokratakuu vastaa 1 - 3 kk vuokraa.

Mitä vuokralaisen pitää huomioida vuokrasopimusta tehdessä?

Vuokrasopimuksesta pitää ilmetä vuokratakuun suuruus, sen palautusaika ja vuokralaisen velvoitteet vuokrasopimuksen aikana ja päätyttyä. Vuokralaisen etu on myös jos vuokrasopimuksessa on kerrottu asunnossa jo olevat selkeät kulumiset ja virheet. Kuten lattiassa olevat jäljet yms.

Mitä vuokralaisen kuuluu tehdä kun vuokrasopimus päättyy?

Vuokralaisen kuuluu jättää asunto siihen kuntoon kuin se oli vuokrasuhteen alussa. Vuokranantajan kanssa tehdyn vuokrasopimuksesta pitäisi ilmetä vuokralaisen velvoitteet, kuten siivottavat kohteet.

Vuokra-asuntohakemus

Vuokra-asuntoa voi hakea asunnon välittäjästä riippuen netistä tulostettavalla lomakkeella tai suoraan nettihakemuksella.

Vuokra-asuntohakemus

Vuokravakuus

Kun vuokranantaja ja vuokralainen tekevät vuokrasopimuksen, sopivat he samalla vuokratakuusta / vuokravakuudesta.

Asumistuki

Valtion asumistuki on tarkoitettu Suomessa vakituisessa asunnossa asuville pienituloisille.

Asumistuki

www.vuokraasunto.org

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.